Demir eksikliği olup da IronMan'e dönüşmek isteyenler dikkatli okumalı🚀
Demir eksikliği her yaş grubunda farklı nedenlerle görülebilir. Eğer demir eksikliği yaşıyorsanız beslenmenizde yapacağınız ufak değişimlerle tedavinize destek olabilirsiniz.
---------------------------------------------------------
Ne yapalım?
.
🎯Hem demir ile hem olmayan demir kaynaklarını birlikte tüketmeye özen gösterin.
🐥 Hem demir kaynakları; yağsız kırmızı et (dana, kuzu), karaciğer, kümes hayvanları, hindi, yumurta, somon, ton balığı
🐥 Hem olmayan demir kaynakları; tam tahıllar, yulaf, baklagiller (lima fasulyesi, soya fasulyesi, kuru fasulye, bezelye, barbunya), sert kabuklu yemişler (badem, brezilya fıstığı, kuru meyveler (kuru erik, kuru üzüm, kuru kayısı ), sebze ve yeşillikler ( brokoli, ıspanak, lahana, kuşkonmaz, karahindiba)
🎯 Demir içeren besinleri C vitamini ile birlikte tüketin. C vitamini içeren meyve-sebzeleri (kuşburnu, kivi, turunçgiller, çilek, brokoli, domates, yeşil yapraklılar, biber, kavun gibi) tüketebilirsiniz. Sebzeleri et/kıyma ile pişirebilir, kurubaklagil ve et yemeklerinin yanına bol salata tercih edebilirsiniz. Portakal sularınıza pekmez ilave edebilirsiniz.
🎯 Kurubaklagiller demirin iyi kaynaklarındandır. Yeşil mercimek, kurufasulye vb. besinleri tercih edebilirsiniz.
🎯 Spirulina demir içeriği ile tercih edebileceğiniz bir #superfood😛😂. Bununla birlikte moringanın da demir içeriği yüksek.
🎯Günlük meyve tüketiminizde kuru üzüm gibi demirden zengin meyveleri tercih edebilirsiniz.
🎯 Kahve ve çayı öğünlerle birlikte değil, yemeklerden 1 saat sonra tüketmeye çalışın. Çayınızı açık ve limon suyu ilave edilmiş olarak tüketin.
.
Tüm bunlara rağmen demir eksikliği ile baş edemiyorsanız mutlaka doktor kontrolünde destek almanız gerekir.
Comments