Kuruyemişler, yüksek kalitede protein, lif, doymamış yağ asidi, vitaminler (örn. folat, niasin, E vit.), mineraller (örn. potasyum, kalsiyum, magnezyum) ve fitokimyasallar (örn. karotenoidler, flovonoidler ) bakımından zengin maddelerdir.
Çalışmalar, kuruyemişlerin kolesterol düşürücü, antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu gösterir. Glukoz dengesi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Bununla birlikte tip 2 diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kardiyovasküler hastalık, çeşitli kanser türleri ve inflamatuar hastalıkların riskini azaltır.
Bilimsel çalışmalar;
Kuruyemişlerle zenginleştirilmiş diyetler, vücüt ağırlığını, BKI’yi veya bel çevresini arttırmadığını ve önemli ölçüde etkilemediğini göstermiş. (2013 Haz. Am. J. Clin. Nutr)
1200’den fazla kişi ile yapılan bir araştırmada, günde 30 g kuruyemiş yenen bir Akdeniz diyetinin, düşük yağlı bir diyet ya da zeytinyağlı Akdeniz diyetinden daha fazla metabolik sendromu azalttığı bulundu. (2008, Aralık. Arch Intern Med.)
Her hafta 7 veya daha fazla porsiyon kuruyemiş tüketen bireyler arasında toplam mortalitenin neredeyse %20 azalması, kuruyemiş tüketimi sıklığı ile doğrudan ilişkili. (2015, May. Indian Heart J)
Randomize kontrollü, klinik çalışmaların sistematik bir derlemesi ve meta analizi sonucu, toplam çerez tüketimi T2DM’siz katılımcılarda sistolik kan basıncını(SKB) düşürdüğü, antep fıstığının SKB’yi ve diastolik KB’yi azaltmada güçlü bir etkiye sahip olduğu, karışık çerezlerin diastolik KB’yi düşürdüğü bulundu. (2015, May. Am. J. Clin. Nutr.)
Comentários